Spijsvertering

Spijsvertering

De rol van ons spijsverteringssysteem is het verteren en opnemen van voedingsstoffen die via de voeding ingenomen worden. Enzymen moeten het voedsel afbreken tot afzonderlijke moleculen die klaar zijn om opgenomen te worden in de dunne darm. Een efficiënte afbraak van het voedsel is essentieel voor het vrijzetten van vitale nutriënten. Deze vitale substanties worden vervolgens opgenomen via, over het algemeen, zeer complexe biochemische processen, die de moleculen transporteren door de darmwand. Wanneer de voeding echter niet goed wordt verteerd kan het niet goed worden opgenomen, waardoor het uiteindelijk in de dikke darm beland, alwaar het wordt gefermenteerd door bacteriën, met winderigheid en opgeblazen gevoel als gevolg. Tijdens een leven passeert maar liefst 100 ton voedsel het spijsverteringssysteem. Het lichaam produceert 300.000 liter spijsverteringssap om het voedsel af te breken.

Verder zoeken

Aantal:
Sorteer:
Auteur: Gert E. Schuitemaker  Uitgever: Ortho Communications & Science B.V.,..
€ 17,30
Excl. BTW: € 15,87